
Med innsiden ut - Hel hest disseksjon med Ivana Rudock
Jul 08, 202525. til 27. juni arrangerte Enjoyhorselife.no "Hel hest disseksjon" clinic på Øya videregående skole utenfor Trondheim med den tsjekkiske veterinæren Ivana Rudock Lange.
Hesten vi studerte var en gammel ponni som mett av dager fikk en verdig død og deretter kunne bidra med kunnskap om hestens kropp til kursdeltakerne som var både veterinærer, hesteterapeuter, saltilpassere, trenere og hesteeiere som ønsket å lære mer.
Ivana snakker engelsk, men klart og tydelig. Hun forklarer med respekt for både hestens kropp og våre spørsmål og ønsker om ting vi ønsket å studere. På den måten blir ingen clinic like og flere av deltakere hadde vært med før. Og selv med mange engelske og latinske faguttrykk, så forsto man sammenhengene, og det var nettopp sammenheng som ble et gjennomgående tema disse tre dagene.
Ivana jobbet seg igjennom hestens kropp utenifra og inn. Når man ser i anatomibøker er kroppen delt opp i enkeltmuskler som beskrives med hver sin oppgave. Men slik er det ikke i virkeligheten. Alt i hestens kropp har en sammenheng og er omgitt av bindevevshinner, som binder det hele sammen i større eller mindre grad. Musklene er også 3-dimensjonale og en muskel som ser liten ut når man ser den tegnet fra siden kan i virkeligheten være stor fordi den går rundt en knokkel eller dypt innover i kroppen.
Over ribbeinskassen går det lag med muskler med fibere i ulik retning. For at de skal kunne bevege seg relativt til hverandre er de forbundet med løst bindevev. Andre muskler, slik som de langs rumpa og som beveger bakbenet har fibre som går mer i samme retning og er sterkere forbundet via bindevevet. Derfor er det ikke alltid så lett å skille de forskjellige musklene når man kjenner på hesten fra utsiden. Det faktum at ingen hester har helt lik anatomi eller patologi gjør det ikke enklere.
Et eksempel på dette er ansiktsnervene. De går på ulike steder på hver hest. Ivana hadde bilder av flere hester hvor vi kunne se hvor ulikt de var plassert på de forskjellige hestene. Og vår lille ponni ga henne enda en versjon til samlingen. Noe å tenke på når vi legger utstyr på hestens hode.
Bindevevet omslutter alle strukturer i kroppen. Det har også en viktig oppgave i stabilisering av kroppen. Stabilitet er viktig. Før en bevegelse aktiveres stabiliseringsmusklene i ryggen før bevegelsesmusklene utfører bevegelsen. Vi fikk også se hvordan hesten kan holde bena utstrakt og stå uten muskelkraft, kun ved hjelp av sener og ligamenter.
Noe mange ikke er klar over er hvor viktig tunga er for stabiliteten. Tunga er festet i hyoid beinet som igjen er festet i en kjede av muskler gjennom kroppen. Så blir hesten forhindret fra å bevege tunga normalt vil det påvirke hele kroppen.
Vi fikk se hestens hjerte, lunger og tarmsystem og hvordan magesekken er delt inn i to soner. Der hvor maten kommer inn først er magesekken dekt med et lyst vev som tåler magesyre dårlig. I utgangspunktet skal det ikke være magesyre her, men er magesekken tom kan magesyre skvulpe opp og gi magesår her dersom vi trener hesten på tom mage. For hesten produserer magesyre hele tiden uavhengig om den får mat eller ikke. Lenger ned er en sone med rødt vev som tåler magesyren godt. Men også her kan det bli magesår. Studier har vist at disse kan ha sammenheng med stress og smerter. Polohester som fikk smertestillende og betennelsesdempende medisiner, som antas å kunne gi magesår hadde færre magesår enn kontrollgruppen. Og selv hobbyhester som ikke trenes hardt kan få stressrelaterte magesår her pga måten vi holder dem på i delvis isolasjon fra kontakt med andre hester.
Dette var bare et lite utvalg av det som ble vist og demonstrert på kurset. Alle deltakerne var veldig fornøyde, følte de fikk med seg mye nyttig og tankevekkende kunnskap hjem og blir med hvis Ivana kommer igjen til neste år.

