Soaking

Soaking

kort fortalt Apr 04, 2025

Hvis hesten har blitt forfangen får man ofte beskjed om å soake, eller på godt norsk, vaske høyet. I den akutte fasen av forfangenheten er det viktig at hesten ikke får i seg mat med sukker, noe som kan forverre tilstanden. Men, den må jo ha i seg enn viss mengde fiber for å holde fordøyelsen i gang. Derfor vasker man høyet for å få ut sukkeret. Siden også andre næringsstoffer vil bli vasket ut samtidig, er ikke dette noe man bør gjøre bare for å redusere sukkermengden i høyet for friske hester generelt. Men, for forfangne hester er det veldig viktig.

Spesielt om vinteren kan denne vaskeprosessen bli ganske slitsom. Så her er et triks for å gjøre arbeidet lettere. Du trenger en gammeldags/retro skittentøykurv av plast med huller, to store plastbøtter og noe tungt. Fyll vann i plastbøtta. Ha et måltid høy i skittentøykurven og plasser den i bøtta med vann. Det er viktig at alt høyet er under vann, så du må sette noe tungt oppå for å hindre at høyet flyter opp. Høyet bør stå i bløt et par timer, eller kanskje mest praktisk, fra et måltid til det neste. Da har vannet blitt brunt og hvis du smaker på det vil du kjenne at det smaker søtaktig. Det er viktig at det sukkerholdige vannet skylles ut fra høyet før du gir det til hesten. Har du ikke tilgang på slange, så la kurven med høyet stå og renne av seg i en tom bøtte før du dypper den  i en bøtte med rent vann. Gjør dette minimum to ganger. Skift til rent vann mellom hver skylling og la høyet få renne av seg mellom skyllingene. Skyllevannet bør da ha blitt nesten klart før du gir høyet til hesten.